Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΙΒΑΝ ΜΑΡΚΑΝΟ ..ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Μαρκάνο: "Νιώθω άνετα και στις δύο θέσεις"

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ιβάν Μαρκάνο στον  Παναγιώτη Γκαραγκάνη.

Ο Ιβάν Μαρκάνο Σιέρα είναι γέννημα-θρέμμα του Σανταντέρ. Στα 24 του, ετοιμάζεται να παίξει για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ και να διεκδικήσει τίτλους στην καριέρα του.

Ο Ισπανός αμυντικός μίλησε για τη θέση του, τον Ολυμπιακό, τους φιλάθλους του, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Παναθηναϊκό, τον Ραούλ, την Μπαρτσελόνα και, φυσικά, τον "μέντορά" του, Ερνέστο Βαλβέρδε. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που βιώνει η Ελλάδα, αλλά και η πατρίδα του, ενώ αποκάλυψε πως η οικογένειά του τον προέτρεψε να μην αγωνιστεί στη χώρα μας λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ο Μαρκάνο είναι μία πολύπλευρη προσωπικότητα και άνθρωπος χαμηλών τόνων.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού σου και τι να περιμένει ο Ολυμπιακός από τον Ιβάν Μαρκάνο τη νέα σεζόν;
 
 "Δεν μου αρέσει πολύ να λέω πως παίζω, προτιμώ να λένε οι άλλοι πως παίζω. Νομίζω πως είμαι ένας παίκτης που δουλεύει πάρα πολύ σκληρά. Αυτό θέλω μόνο να πω".

Τί ήξερες για τον Ολυμπιακό πριν έρθεις;
 
 "Ήξερα πως έχει κατακτήσει τα 13 από τα τελευταία 15 Πρωταθλήματα Ελλάδας. Είναι η κορυφαία ομάδα της χώρας. Γνώριζα τους παίκτες, που έχουν παίξει στην Ισπανία και ορισμένους διεθνείς ποδοσφαιριστές, που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα και τους γνωρίζει όλος ο κόσμος. Παράλληλα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι γνωστοί σε ολόκληρη την Ευρώπη και, φυσικά, τους γνωρίζουμε στην Ισπανία".

Σε αυτές τις μέρες της προετοιμασίας, ποιος συμπαίκτης σου, που δεν γνώριζες, σου έχει κάνει θετική εντύπωση στις προπονήσεις;
 
 "Γνώριζα σχεδόν όλους τους παίκτες της ομάδας. Δεν ξέρω μόνο τους δανεικούς ποδοσφαιριστές που επέστρεψαν και τα παιδιά από τη δεύτερη ομάδα. Από όσα έχω δει μέχρι τώρα, υπάρχει ένα μεγάλο επίπεδο στην ομάδα".

Οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον Ολυμπιακό;

"Είχα μιλήσει με παίκτες, τους προπονητές. Ήξερα πως πρόκειται για μία σοβαρή ομάδα, που δουλεύει καλά. Από την πρώτη στιγμή το κατάλαβα, όταν βρέθηκα στο προπονητικό κέντρο. Οι άνθρωποι της ομάδας δουλεύουν και μου συμπεριφέρονται άψογα".

Γιατί επέλεξες τον Ολυμπιακό και όχι την Οσασούνα;

"Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν ενδιαφέρθηκε μόνο η Οσασούνα για μένα, αλλά και άλλες ισπανικές ομάδες. Απλά, η κουβέντα που είχα με τον Ερνέστο Βαλβέρδε με έκανε να αποφασίσω και να έρθω στον Ολυμπιακό".

Η γνώμη σου για τον Ερνέστο Βαλβέρδε;

"Ο προπονητής δείχνει πάντα εμπιστοσύνη σε μένα και γουστάρει τον παίκτη Μαρκάνο. Είναι ένας πολύ σημαντικός προπονητής για μένα". (ΝΕΟΣ FUSTER ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ..ΩΙΜΕ!)



Ποια είναι η θέση που αγωνίζεσαι;

"Μου κάνουν συχνά την ερώτηση αυτή. Δεν έχω προτεραιότητα, παίζω και στις δύο θέσεις, νιώθω άνετα και στις δύο θέσεις. Ο προπονητής διαλέγει που πρέπει να παίζω".

Στην τελευταία ομάδα σου, τη Χετάφε, που έπαιζες;

"Στο κέντρο της άμυνας. Στη Σανταντέρ, έπαιζα ως αριστερός οπισθοφύλακας. Εξαρτάται από τον προπονητή".

Για το κίνητρο του Τσάμπιονς Λιγκ;

"Είναι σημαντικό. Δύο σερί σεζόν έπαιξα στο Γιουρόπα Λιγκ. Ήταν σημαντικό για μένα. Το Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί κίνητρο για όλους τους παίκτες, έτσι και για την καριέρα μου, και ήταν ένας από τους λόγους που ήρθα στον Ολυμπιακό".

Τί χρειάζεται για να διακριθεί ο Ολυμπιακός στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ;

"Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την έδρα μας και να προσπαθήσουμε για το κάτι παραπάνω στα εκτός έδρας ματς. Πάντως, αν μία ομάδα παίξει καλά στην έδρα της, μπορεί να κάνει μία καλή πορεία στην Ευρώπη".

Ποιοι είναι οι στόχοι σου με τον Ολυμπιακό;

"Θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τουλάχιστον ό,τι πέρυσι. Έπειτα, η διοίκηση, ο προπονητής κι εγώ θα πάρουμε μία απόφαση και θα δούμε τι θα γίνει".

Ο Ριέρα θα είναι πλέον συμπαίκτης σου;

"Πάντα γίνεται αυτό με τους καλούς παίκτες. Προτιμάς να τους έχεις στην ομάδα σου και όχι στην αντίπαλη".

Οι περισσότερες ομάδες, πλέον, προσπαθούν να ακολουθήσουν το ισπανικό μοντέλο. Γιατί;

"Η Ισπανία πήρε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι φυσιολογικό να προσπαθήσουν κάποιες ομάδες να μοιάσουν στις ισπανικές. Νομίζω πως ο Ολυμπιακός δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ισπανικές ομάδες γιατί από μόνος του μπορεί να φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο".

Στη Βιγιαρεάλ, σε ποια θέση σε έβαζε ο Βαλβέρδε;

"Στο Πρωτάθλημα έπαιζα σέντερ μπακ. Στο Κύπελλο και στο Γιουρόπα Λιγκ, έπαιζα περισσότερο αριστερά".

Σε έχει εκπλήξει κάτι ευχάριστα στον Ολυμπιακό;

"Η οργάνωση στα γεύματα. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ φαγητό. Αυτό το πρόγραμμα δεν το έχουν όλες οι ομάδες στην Ισπανία".

Είχες μία γεμάτη σεζόν. Πώς βλέπεις τον συναγωνισμό στην άμυνα, αφού στον Ολυμπιακό υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες;

"Όταν έρχεσαι σε μία ομάδα που κατέκτησε το Πρωτάθλημα και θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι φυσιολογικό και καλό να υπάρχει ανταγωνισμός στην ομάδα σε όλες τις θέσεις. Θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να με διαλέξει ο προπονητής".

Ο κόσμος του Ολυμπιακού γεμίζει πάντα το γήπεδο...

"Είναι διαφορετικό ένα γήπεδο να είναι άδειο και άλλο γεμάτο. Στον Ολυμπιακό, οι φίλαθλοι υποστηρίζουν την ομάδα τους, φωνάζουν και από τα δύο πέταλα. Είναι κίνητρο για μένα ο κόσμος και ένα πολύ θετικό στοιχείο".

Έχεις ενημερωθεί πως εκτός από τους περισσότερους οπαδούς, ο Ολυμπιακός έχει και τους πιο πολλούς εχθρούς;

"Γίνεται και στην Ισπανία κάτι ανάλογο. Όπου πηγαίνουν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, έχουν πολλούς οπαδούς, αλλά και πολλούς εχθρούς. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τις μεγάλες ομάδες και κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε".

Έχεις ακούσει τη λέξη... Παναθηναϊκός; (γέλια)

"Ναι, την έχω ακούσει. Είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού και οι δύο καλύτερες ελληνικές ομάδες. Πρέπει να παλεύουμε κάθε χρόνο και να προσπαθούμε να τους κερδίζουμε".

Ναι, αλλά ο κόσμος του Ολυμπιακού θέλει πάντα να κερδίζει τον Παναθηναϊκό...

"Νομίζω πως οι φίλαθλοι δεν είναι ικανοποιημένοι μόνο όταν κερδίζουν τον Παναθηναϊκό. Είναι, πάντως, ντέρμπι και οι οπαδοί θέλουν πάντα να τα κερδίζουν. Είναι πάντα ευχάριστο για αυτούς".


Για τη διαφορά του Ολυμπιακού με τις προηγούμενες ομάδες του;

"Ήδη, ξέρω την αλλαγή για την καριέρα μου. Στις προηγούμενες ομάδες, δεν μου ζητούσαν Πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός έχει υποχρέωση κάθε χρόνο να παίρνει το Πρωτάθλημα. Χαίρομαι που μπορώ και συμμετέχω στην καινούρια αυτή μάχη".

Ποιος είναι το πρότυπό σου ως ποδοσφαιριστής;

"Στην Ισπανία, το "μοντέλο" είναι ο Ραούλ. Έχει κερδίσει τα πάντα και πώς τα έχει κερδίσει. Με μεγάλη όρεξη για το ποδόσφαιρο. Βλέπουμε πως έχει πάει στη Γερμανία και κάνει την ίδια δουλειά με πολλή όρεξη. Είναι ένα παράδειγμα για μένα, αλλά και για όλους τους Ισπανούς παίκτες".

Άρα, η διάρκεια είναι σημαντική για έναν παίκτη;

"Ναι. Ο Ραούλ έχει κερδίσει τα πάντα εκτός από τίτλους με την Εθνική Ισπανίας. Στη διαδρομή, όμως, της καριέρας του έδειξε τη δύναμή του και αυτό που είναι: ένας πολύ μεγάλος παίκτης".

Μπορεί ο Ολυμπιακός να πάρει ξανά τον τίτλο;

"Σαφώς. Πέρυσι, το πήραμε με δεκατρείς βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη ομάδα. Να κάνουμε τη δουλειά μας και να κατακτήσουμε ξανά τον τίτλο".

Πάντα, ήσουν αμυντικός;

"Στην Ακαδημία της Ράθινγκ (Σανταντέρ), έπαιζε αριστερά στο κέντρο. Με τα χρόνια, γύριζα όλο και πιο πίσω. Από τη δεύτερη ομάδα της Σανταντέρ ήμουν αμυντικός".

Είναι η Μπαρτσελόνα η καλύτερη ομάδα που έχει αντικρίσει ποτέ το ποδόσφαιρο;

"Δεν έχω δει όλες τις ομάδες της ιστορίας. Από όσες έχω παρακολουθήσει είτε ζωντανά είτε από βίντεο, νομίζω πως η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη ομάδα".

Για το κίνημα των Αγανακτισμένων σε Ελλάδα και Ισπανία;

"Στην Ισπανία, όλα τα πρωτοσέλιδα σχεδόν αναφέρονται για την οικονομική και κοινωνική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα. Στην Ισπανία, δεν είμαστε ακόμα στο ίδιο επίπεδο, αλλά σιγά-σιγά η χώρα μου θα βιώσει αυτά που γίνονται τώρα στην Ελλάδα".

Αν θα τον επηρεάσει η κρίση στην Ελλάδα;

"Η οικογένειά μου, μου είπε μήπως λόγω της κρίσης να μην έρθω να παίξω στην Ελλάδα. Εγώ θέλω να παίξω ποδόσφαιρο και να προσπαθήσω να κάνω τη δουλειά μου".

Η άποψή σου για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίο έχεις μιλήσει μία φορά;

"Φαίνεται ένας άνθρωπος που γουστάρει το ποδόσφαιρο, ξέρει πολλούς παίκτες και είμαι σίγουρος πως η συνεργασία μας θα είναι πολύ καλή".

Στις προπονήσεις δεν έχεις χαμογελάσει ποτέ;

"Χαμογελάω, απλά δεν με έχετε προσέξει πολύ. Είμαι ένας σοβαρός άνθρωπος, που δεν έχει πολλά προβλήματα, αλλά όταν πρέπει να χαμογελάω, χαμογελάω".



 Ευχομαι να εισαι γερός και μακρια απο τραυματισμους! Να αποδωσεις συμφωνα με αυτα που περιμενουν απο σενα ο προπονητης και ο προεδρος και μακαρι να σε αγορασουμε του χρονου ωστε να το κλεισουμε το θεμα αριστερο μπακ..

2 σχόλια:

  1. Πολυ φοβαμαι πως θα βγαλει ματια και ΔΕΝ θα υπαρχει καμια περιπτωση να τον αγορασουμε.
    Στη δικια του περιπτωση δεν καταλαβα γιατι δεν μπηκε οψιον αγορας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι θα βαζανε οψιον αγορας 6 μυρρια και δεν νομιζω οτι θα τα διναμε ποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή